Lambliaza sau Giardioza

Lambliaza sau Giardioza este o boala parazitara intestinala determinata de protozoarul flagelat Giardia intestianalis (Giardia lamblia). Giardia Lamblia este unul dintre cei mai comuni paraziti umane, cauzand mai mult de 20.000 de infectii intestinale intr-un un an, adesea prin contactul cu apa potabila contaminate sau a celei prezente in piscine. In ciuda tratamentelor folosite acum, exista un numar mare de oameni care sufera de giardioza cronica, stadiu in care parazitul este dificil de eliminat. Deci, exista un interes sporit in noi tratamente.

Parazitul Giardia traieste in intestinul uman sub forma de trofozoit, care este in cele din urma expulzat prin intermediul scaunului. In afara corpului, giardia ia forma unui chist foarte contagios care poate trai timp de saptamani in apa, sol, produse alimentare, sau pe alte suprafete.

Giardioza se intalneste cel mai frecvent in randul copiilor, in special in randul celor care sunt expusi la schimbare scutecelor. Inotatori, excursionisti si alte persoane care beau apa netratata sunt, de asemenea, predispus la boala excursionistilor sau febra castorului cum mai este numita aceasta boala, deasemenea si calatorii internationali sunt predispusi la infectia cu giardia.

In apa,  giardia exista ca un chist, extrem de infectios, care poate supravietui luni de zile, chiar si in apa dulce lipsita de toate substantele nutritive. In intestin, giardia se gaseste sub foma de trofozoit. Trezirea chistului latent se intampla extrem de repede dupa inghitirea apei sau a alimentelor contaminate. Dupa ce chisturile intalnesc sucuri acide calde prezente in stomac, isi schimba forma in trofozoiti. In termen de aproximativ doua ore, acesti trofozoiti vor fi prezenti in intestine.

Spre deosebire de multi alti paraziti, trofozoiti nu invadeaza tesuturile sau celulele. In schimb, ei pur si simplu se ataseaza  de celulele, absorbindu-le substantele nutritive si multiplicandu-se. Parazitul se sustrage sistemului imunitar si persista in intestin prin schimbarea proteinelor ​​cu care acopera.

Medicamentele existente pot trata in mod eficient persoanele infectate cu giardia, dar cele mai multe infectii se rezolva pe cont propriu. Trofozoiti se desprind de peretele intestinal si pot  inota prin intestin atasandu-se la noi celule intestinale,  sau pot trece in jos in tubul digestiv si in intestine, transformandu-se inapoi in chisturi care poate fi eliminat apoi prin intermediul scaunului.

Reclame

Posted on 13/11/2012, in detoxifiere si deparazitare. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: