Efectele sentimetelor negative asupra organismului

Despre legatura dintre psihic si somatic s-au scris foarte multe. Potrivit unor studii recente exista unele boli numite psihosomatice, adica boli declansate si intretinute de factorii psihici. Din nefericire putini s-au incumetat sa patrunda si sa inteleaga procesele de la nivel subconstient, acolo unde se formeaza germenii fiecarei boli.

Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie Stresul, ca expresie a unei tensiuni psihice intense, afecteaza mai mult de 45% dintre adulti. Unii reusesc sa descarce aceasta tensiune prin emotii gen: furie, isterie, crize de plans etc. Dar , din pacate si aceste emotii trebuie exprimate moderat, pentru a nu cauza daune interioare. Cele mai multe persoane insa traiesc emotiile negative in mod repetat, ori de cate ori se intalnesc cu persoana sau mediul care are efect stresant asupra lor.

Ce se intampla in forul nostru interior in timpul unei furtuni emotionale? La nivel comportamental se pot aparea crize de plans sau de ras, incruntare, persoana devine irascibila etc. La nivel fiziologic, ritmul cardiac creste, stomacul nu mai digera, vasele sanguine se contracta, iar transpiratia se poate intensifica.

Intre afectiunile psihosomatice acceptate de medicina alopata astazi regasim: hipertensiunea, astmul bronsic, colonul iritabil, gastrita si ulcerul duodenal, aritmiile cardiace, cardiopatia ischemica, tulburarile hormonale, unele alergii si eczeme, psoriazis si altele.

– Supararea si tensiunea resimtite in cadrul unui conflict cu alte persoane determina stomacul sa secrete mai mult suc gastric decat in mod obisnuit cauzand iritarea mucoasei stomacale, cauzand in timp aparitia gastritei sau ulcerului.

– Nemultumirea de sine, de viata sau de ceilalti, lipsa de incredere in viitor, tendinta spre culpabilizare cauzeaza de cele mai multe ori aparitia  insomniei.

– Mania afectează inima; unele studiile recenete au evidentiat faptul ca persoanele furioase sunt de trei ori mai predispuse la infarct, unul dintre motive fiind acela ca in timpul crizei sangele nu mai iriga suficient inima.

– De asemenea, emotiile negative slabesc sistemul imunitar, persoanele pesimiste si anxioase fiind mai vulnerabile in fata infectiilor virale sau bacteriene.

In schimb, optimismul mobilizeaza organismul in lupta cu boala, iar grabind vindecarea. Unele studii recente din domeniul neurostiintei evidentiaza faptul ca emotiile influenteaza dezvoltarea cognitiva si joaca un rol central in dezvoltarea aproape a tuturor aspectelor comportamentale interpersonale. Astfel, afectivitatea pozitiva (incredere, caldura sufleteasca, prietenie etc.) traita si impartasita de subiect, stimuleaza functiile de adaptare si procesele de invatare,  persoana reusind sa integreze mai usor  noi sarcini, situatii, persoane, sa gaseasca solutii si sa colaboreze in mod armonios.

Reclame

Posted on 13/12/2012, in detoxifiere si deparazitare. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: