Menopauza

Menopauza, adica perioada in care ovarul nu mai produce ovule, femeia nemaiputand sa devina mama, se instaleaza progresiv, semnele care o anunta fiind diferite de la femeie la femeie. In sens larg, menopauza sau climateriul defineste o intreaga etapa biologica din viata femeii.

Menopauza are 4 perioade:

Primul stadiu este premenopauza, esalonata pe parcursul a 4-6 ani (uneori mai mult) caracterizata prin reducerea si apoi disparitia fertilitatii

$RXTX1KY

Al doilea stadiu il reperezinta menopauza propriu-zisa – corespunde opririi definitive a menstruatiilor

In cel de-al treilea stadiu postmenopauza – reprezentata de primii 2-4-6 ani dupa oprirea menstruatiilor, pana la incetarea completa a activitatii functionale ovariene.

Ultimul stadiu il constituie senescenta

La noi varsta medie de instalare a menopauzei este de 49 ani.

Majoritatea femeilor care ajung la varsta menopauzei se confrunta cu ciclu menstrual neregulat, urmand ca activitatea ovariana sa inceteze definitiv. Cu toate acestea exista situatii in care nivelul scazut de estrogen asociat acestei perioade poate duce la aparitia unor simptome mai severe precum: schimbari frecvente si neasteptate a dispozitiei; scaderea apetitului sexual; stari de caldura si transpiratie; palpitatii (cresterea ritmului cardiac); dureri de cap; uscarea vaginului; tulburari ale somnului; scaderea densitatii osoase (osteoporoza).

Durata acestor simptome variaza in functie de particularitatile fiecarui organism, de la cateva luni pana la 10 ani.

Anomaliile menstruale reprezinta, de obicei, primul semn al climaxului. Sunt etichetate functionale dupa excluderea cauzelor organice (fibrom, polip, cancere, endometrioza)

Tulburarile vaso-motorii se manifesta sub forma valurilor de caldura, rosetii pielii (in special la nivelul extremitatilor cefalice), transpiratiilor, palpitatiilor, durerilor precordiale. Sunt mai frecvente noaptea, perturband ritmul somn-veghe.

Osteoporoza este o alta consecinta a carentei estrogenice. Mecanismul de aparitie este inca insuficient cunoscut.

Ateroscleroza  – in climax apar tulburari ale metabolismului lipidic. Creste colesterolul, scade HDL – colesterolul care are rol de protectie a vaselor, creste LDL – colesterolul. Ateroscleroza este principalul factor de risc al infarctului miocardic, HTA si al accidentelor vasculare cerebrale.

Modificari regresive ale tractului genito-mamar – consecinta reducerii drastice a secretiei estrogenice.

Atrofia vaginala poate fi insotita de inflamatii vulvovaginale, prurit, dispareunie si stenoze. Uneori poate aparea chiar o obliterare a orificiului vaginal.

Atrofia mucoasei uretrale se poate manifesta prin disurie, incontinenta urinara, senzatia de mictiune imperioasa.

Uterul isi reduce dimensiunile si devine dur. Ocazional pot aparea hiperplazii de endometru, mai ales la persoanele obeze.

Sanii sufera si ei modificari atrofice, devenind mici, flasti, pendulari

Reclame

Posted on 27/02/2013, in detoxifiere si deparazitare. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: