Reumatismul

REUMATISMUL

mare_Reumatismul_1366807437

Articulatia inseamna modul de unire a doua sau mai multor oase intre ele. O articulatie-tip este alcatuita din urmatoarele elemente: extremitati osoase, cu fete articulare netede, plane sau bombate (excavate) si sferice, care vin in contact, si unele anexe (ex. meniscul); cartilaje articulare (suprafete de alunecare); capsula articulara si ligamentele; sinoviala, care secreta lichidul sinovial; mentionam bursele seroase – adevarate pungi conjunctive situate sub tendoane sau muschii articulari, in scopul de a le favoriza alunecarea (ex.: bursa subdeltoidiana, retrocalcaneana, bicepitala etc.); inflamatiile lor etermina bursitele. Functional, articulatia este organul miscarii. Miscarile articulare sunt de mai multe feluri: alunecare, rostogolire, rasucire (rotatie) si opozitie (flexie, extensie).

Structura: toate oasele, cartilajele, capsulele, muschiii, tendoanele etc. este un singur tip de tesut conjunctiv. Este tesutul de jonctiune si conjunctie alcatuit din celulele conjunctive: fibrocite, fibre conjunctive (colagene) si substanta fundamentala, care uneste toate aceste elemente si asigura unitatea si soliditatea tesutului. Dar si primele alterari tisulare ce caracterizeaza reumatismul sunt localizate tot pe substanta fundamentala.

Clasificare: reumatismul este o afectiune care intereseaza predominant articulatiile. Termenul vrea sa sugercze caracterul curgator, fluxionar sau chiar migrator al manifestarilor articulare. Manifestarile reumatice sunt foarte variate si sunt determinate de cauze diferite: cunoscute (microbiene sau nemicrobiene) si necunoscute inca. Desi in acceptia larga si curenta a notiunii termenul de reumatism a devenit aproape sinonim cu suferinta articulara, trebuie sa spunem totusi ca exista forme de reumatism si nearticulare, acolo unde este tesut conjunctiv (ex. muschii). De aici si cea mai acceptabila clasificare, care imparte reumatismul ca boala, in doua mari categorii, si anume: articular si nearticular sau abarticular.

Reumatismul articular cuprinde doua grupe mari, si anume: artrite (adica reumatism inflamator si infectios); artroze (reumatism degenerativ).

Reclame

Posted on 29/04/2013, in detoxifiere si deparazitare. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: