Noni – fructul minune

NONI

Noni (Morinda citrifolia) este un fruct exotic ce isi are originea in Polinezia, Tahiti si insulele Hawaii. In regiunea Asiei de Sud, planta  era cunoscuta si folosita de mii de ani. Arborele noni creste pana la 10m  inaltime, iar cei mai mari pot furniza si o cantitate de 2 tone de fructe pe luna. Fructul noni are o forma ovoida, de culoare galbena, cu un gust amar si un miros intepator. In multe culturi, acest fruct se bucura de o admiratie si un respect deosebite, fiind numit si fructul vietii. Gustul lui poate parea ciudat, deoarece este diferit de gusturile cu care ne-am obisnuit. Este iute-acrisor si, din acest motiv, consumului de noni trebuie sa inceapa cu cantitati mici, pana cand organismul se obisnuieste.

In anumite regiuni din India, planta noni este considerata sfanta, fiind amintita si in cronica antica sacra „Ashyuka” care inseamna viata lunga. Indienii o foloseau ca stabilizator al sanatatii corpului. Pe vremea cand bastinasii plecau cu luntrile pentru a se stabili in alte insule, luau cu ei si planta noni, ca s-o cultive in noua tara, ca cea mai importanta avutie a lor. Prin folosirea plantelor de leac, indienii au dezvoltat metode de mentinere a sanatatii trupului si mintii si de prevenire si vindecare naturala a bolilor, pe care le-au numit ayurveda, care in sanscrita inseamna „stiinta vietii”. Sistemul ayurvedic se practica si in zilele noastre in  India si se studiaza acum peste tot in lume, inclusiv in  Romania.

In secolul al XVIII-lea, cand exploratorii europeni au ajuns pe insulele Asiei de Sud, au avut ocazia sa invete de la bastinasi aplicatiile terapeutice ale fructului noni. In  jurnalul sau de bord, capitanul James Cook scria observatiile sale asupra modului in care indienii utilizau fructul noni. In manualul soldatilor care au ajuns pe insulele polineziene in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, fructul noni era consemnat ca un aliment sigur, cu efecte bune in mentinerea tonusului psihic si fizic.

Acum 10 ani, fructul Noni a devenit cunoscut si in SUA, ca preparat natural terapeutic, disponibil sub forma de suc sau sirop. In stare simpla, gustul sucului de noni nu este prea placut, dar prin adaos de alte sucuri naturale (struguri si afine) gustul se imbunatateste. Continutul extraordinar in substante biologic active al fructului noni a reusit sa atraga atentia cercetatorilor din intreaga lume. O parte din aceste substante benefice sanatatii umane nu se regasesc in nici o alta leguma sau fruct de pe glob. Astazi milioane de oameni consuma si beneficiaza de secretul redescoperit al fructului noni, ce aduce sanatate si echilibru in viata lor.

Noni contine 18 aminoacizi, numeroase vitamine si minerale (sodiu, potasiu, fier, mangan, magneziu) care completeaza necesarul in vitamine si minerale al organismului. Extractul natural din fructele noni este ideal pentru persoanele care sufera de diabet de tip II. Normalizeaza glicemia si este o sursa importanta de vitaminele A, C, B, calciu si potasiu. Noni scade tensiunea arteriala, imbunatateste digestia, purifica sangele, este antialergic, antibacterian, calmeaza durerile, regleaza somnul si creste rezistenta la stres. Noni contine si substante biologic active deosebite, care accelereaza schimburile de nutrienti intre celule, avand astfel o actiune regenerativa la persoanele in varsta.

Reclame

Posted on 13/12/2013, in detoxifiere si deparazitare. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: